Slaapapneu – Interview “Santé vous bien” Bel RTL

Sleepmobile.be, om slaapapneu te diagnosticeren, zonder een nacht in het ziekenhuis door te brengen.

 

We roepen in Santé vous bien een echte uitdaging voor de sociale zekerheid, een steeds frequentere en duurdere ziekte. Het is slaapapneu.

Momenteel worden 67.000 Belgen behandeld voor deze slaapapneu. Dat is 262% meer dan in 2008, het is een behoorlijke epidemie. Slaapapneu is een ademhalingsstoornisdie uitsluitend ’s nachts optreedt, u stopt met ademen voor langere of kortere perioden, het kan 10 tot 100 keer per nacht voorkomen.

Een scène uit een cultfilm heeft deze slaapapneu heel goed verteld: het is La Grande Vadrouille. De scène in de hotelkamer met de Duitse generaal die hem maakt, het arme ding, heeft slaapapneu. Dat wil zeggen, we snurken veel en luider en luider.

Dus de ziekte wordt gediagnosticeerd, eerst is het je bedgenoot die je waarschuwt natuurlijk zul je eerst de nacht in een ziekenhuis doorbrengen met elektroden op je gezicht, het is erg duur, natuurlijk houdt niemand ervan om de nacht in het ziekenhuis door te brengen. Hier is een alternatief voorgesteld door de dokter Paul Wulleman. Hij is longarts in het Alliantie Medisch Centrum in Braine’Alleud en deze specialist in slaapstoornissen heeft een toestel die we thuis ook daadwerkelijk gebruiken, de SleepMobile, hetzelfde principe als in het ziekenhuis, maar dan thuis en met een monteur.

Dokter Paul Wulleman : « Voor de tudie van slaap , komt er een ervaren technicus bij u thuis om de set elektroden op te stellen die nodig zijn voor de opname. De apparatuur werkt op batterij waardoor de persoon thuis volledig zelfstandig is. Ze slaapt in een normale omgeving, over het algemeen sereen, ze wordt wakker wanneer ze wil. De volgende ochtend wordt het materiaal thuis opgehaald. Daarna volgt een digitaal proces dat eindigt in mijn computer waar het protocol naar de arts wordt gestuurd die het onderzoek heeft aangevraagd. “

En dan is de behandeling die het meest geboden zal worden een beademingsapparaat waarmee je slaapt met een masker op je neus en die zorgt voor de nodige zuurstof om deze apneus te voorkomen. Het probleem is dat ze ook de sociale zekerheid duur komen te staan, deze machine, die zijn interventie en slecht nieuws al heeft verminderd, zou dit volgend jaar nog verder moeten verminderen.

Je bedoelt de explosie van aantallen, wat veroorzaakt deze epidemie? Nog een epidemie: zwaarlijvigheid, gebrek aan lichaamsbeweging, ontoereikende voeding. Het is dus duidelijk dat deze apneu verschillende problemen met zich meebrengt als je slecht slaapt, je bouwt vermoeidheid op gedurende de dag, daarom mogen mensen die aan slaapapneu lijden en die niet worden behandeld in principe niet autorijden.

Heeft u moeite met slapen? Doe de test!